Innen indulok...
Hogyan álljak neki az utazós blogolásnak, hogyha még nem vagyok utazó blogger?

 

Őszinte leszek.

Fogalmam nincs, hogyan kell professzionális szinten blogot vezetni, sőt, még a témám sem kristályosodott ki 100%-osan.

Egy dolog biztos: 

Változtatni szeretnék a jelenlegi élethelyzetemen, és elhatároztam, hogy felépítem a jövőm, kerül, amibe kerül. Azt biztosan tudom, hogy vállalkozni szeretnék, és azt is, hogy nem a hagyományos értelemben.

Nem áll rendelkezésemre több millió Ft kezdőtőke ahhoz, hogy pl. nyissak egy kávézót, vagy egy kis ABC-t az utca sarkon. Hasonló okokból kifolyólag nezezen kivitelezhető lenne beszállni valamilyen már "bizonyított" franchise modellbe, (habár volt idő, amikor ebben láttam a nagy lehetőséget), illetve nincsen világ megváltó ötletem sem. 

 Akkor mégis merre induljak? 

Mára már szinte az összes magyar (és néhány külföldi) "Hogyan indíts online vállakozást?", "Hogyan lépj ki a mókuskerékből?", "Hogyan válj digitális nomáddá?" jellegű blogger, vlogger, tréner, coach stb. hírlevél listájára fel vagyok iratkozva, megszámlálhatatlan mennyiségű óraszámot beletettem ingyenes képzések, webinárok, cikkek, videók stb. bogarászásába. 

Instán, TikTok-on és YouTube-on is követek olyan embereket, akik mára már a szabad életüket élik és az idejük nagy részét utazással töltik, miközben javarészt folyamatos, passzív bevételre tesznek szert a social media és az internet segítségével.

Az első szó, ami erről a jelenségről biztosan Neked is eszedbe jut:

"influenszer"

Ez a szó a magyar köztudatban kissé már-már pejoratív, és sokan olyan személyiséget társítanak mellé, aki csak mutogatja magát az interneten, és fizetett promóciókért cserébe olyan termékeket népszerűsít, amiket lehet, hogy ő maga még csak nem is használ. (vagy használna szívesen)

 

Habár én magam nem vágyom több százezres követőtáborra és nem az influenszer lét az, amiben el tudom képzelni a jövőm, (habár ki tudja, mit hoz az élet?) mégis szeretném őket megvédeni. A többség ugyanis valamilyen értéket képvisel, vagy pedig valamilyen társadalmi ügy, norma mellett tették le a voksukat. 

Személy szerint én azt látom, hogy a befutott influenszerek annak ellenére, hogy nagy népszerűségnek örvendenek, emellett természetesen rengeteg negatív kritikát is kapnak - persze, aki erre adja a fejét, annak vállalnia kell ezt is -, de gondoljunk bele, kívülről mennyire egyszerűnek és már-már rózsaszínnek, sokak számára (titkon) irigylésre méltónak tűnő életvitel ez. Amit mi látunk az az, hogy pár megszerkesztett  kép, 1-2 perces videó, pár szelfi, néhány poszt az instára, pár "reklám" fotó és csak dől a lé. 

Ami miatt én nem adnám a fejem ilyesmire, az pontosan az a stressz és azok a mentális, pszichés kihívások, amikkel szerintem minden egyes infulenszernek meg kell küzdenie. Persze lehet jól kezelni a stresszt, a megfelelő szakemberek segítségével és kellő önfejlesztés után (és mellett) áthidalhatóak vagy legalábbis minimalizálhatóak ezek a problémák, de ezzel szerintem tényleg és komolyan foglalkozni kell.

 

Ugyanakkor rendkívül időigényes folyamat felépíteni egy személyes márkát és egy releváns követőtábort, organikus eléréseket generálni és legalább valamennyire belelátni az online marketing világába is. De ezt nem csak felépíteni kell, hanem az érdeklődést is fenn kell tudni tartani. Folyamatos, napi cselekedetet igényel, ezért szerintem ez tényleg csak annak való, aki türelmes, kitartó és a legfontosabb:

Aki szeret tartalmat gyártani. Aki lelkesedik a saját témája iránt, aki akkor is képes beleállni a munkába, amikor mások nyaralnak, stb...

 

Létezik talán egy sokak számára még egy ennél is visszataszítóbb formája az online pénzkeresésnek:

Az online network marketing.

Erről saját tapasztalatból tudok beszélni, ugyanis én is belevágtam egy ilyen üzletbe.

Azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy tényleg léteznek olyan MLM cégek és olyan csapatok, amik nem a tukmálásról szólnak és az ismerősök zaklatásáról, vagy termékbemutatókról stb...

Pontosan ezért csatlakoztam egy ilyen csapathoz nagyjából 1 évvel ezelőtt, mert azt éreztem, ez nekem szól. Egy üzlet, amit online, itthonról vagy a világ bármely pontjáról tudok üzemeltetni, aminek a beindításához nem kellenek milliók, de még hatalmas százezrek sem. Egy üzlet, ami tényleg az átlag ember lehetősége, csak egy már modernebb változatban. 

 

A hangsúly ebben az esetben a személyes márka építesen van, a tartalomgyártáson. Ráadásul nem "megadott" sémák alapján, hanem az egyén személyiségére szabva. Itt az lehetek, aki vagyok, vagy aki lenni akarok. 

Egy ilyen üzletbe bárki belekezdhet, aki már elmúlt 18 éves, és aki azt érzi, szeretne fejlődni, tanulni. Ha tudsz azonosulni az adott cég termékeivel, ha képes vagy folyamatosan fejlődni és sokszor a komfort zónádból kilépve tartalmat gyártani, kapcsolatokat kiépíteni, áldozatokat hozni (az esti Netflix helyett pl. online Zoom meetingeken részt venni, stb) akkor lehet, hogy Neked is érdemes elgondolkozni egy ilyenen.

 

Azonban azt tudni kell, hogy hatalmas a fluktuáció és sokan feladják idő előtt. 1 év alatt én arra jöttem rá, hogy -habár hiszek az üzleti modellben, és tényleg nagyon jó csapatban vagyok, hiszek a termékek minőségében-, mégis elbizonytalanodtam abban, hogy valóban ez fogja meghozni azt az áttörést az életemben, amire vágyok.

 

Látok ellenpéldákat is, csapaton belül is. Vannak, akik annyira komolyan veszik, hogy 6 hét alatt komoly sikereket érnek el másokat megszégyenítő módon, és vannak, akik kitartanak még 2-3 év alig látható eredmény után is. 

 

Le a kalappal mindenki előtt, aki így vagy úgy, de sikerre viszi ezt az üzletet, viszont hatalmas igazság az, hogy nem mindenki lehetősége ez. Annyit viszont biztosan állíthatok és garantálhatok, hogy aki csak egy kicsit is komolyan veszi a felsőbb vonala, a mentorai tanácsait, az 100% hogy rengeteget fog fejlődni az élet különböző és fontos területein:

Megváltozik (pozitív értelemben) a gondolkodásmódja, nyitottabb lesz az életszemlélete, kitárul a világ:

rengeteget fog tanulni önmagáról, kommunikációról, az emberi kapcsolatokról, eladás technikákról, önfejlesztésről, és akarva-akaratlanul is nyitottabbá válik a spirituális fejlődés iránt és még sorolhatnám...

 

Ha az üzletben nem is lesz valaki sikeres, de az biztos, hogy az élethez és ahhoz, hogy megtaláljuk a valódi szenvedélyünket, a valódi önmagunkat, elenedhetetlen a mély önismeret...

Ráadásul ha valaki már beletett valamennyi munkát az énmárka építésbe, a különböző social media platformok tanulmányozásába akkor ez a tudás nem veszik el, és ez később bármilyen más vállalkozás esetén kamatoztatható és nem kell teljesen a 0-ról kezdeni.

 

Személy szerint én még nem vetettem el teljesen ezt a vonalat, hiszen imádom a csapatot, imádom a termékeket, imádom, hogy folyamatosan fejlődhetek de valamiért úgy érzem, van egy küldetésem, az pedig valami más, valami sokkal egyedibb és kézzelfoghatóbb...

 

Valami, ami tényleg rólam szól, valami, ami nem termékek eladásán, emberek toborzásán vagy egy cég megítélésén alapszik.

 

Feltettem hát magamnak a kérdést:

 

Mi az, ami iránt mindig és minden körülmények között lelkesedni tudok? 

Mi az, amiről akkor is beszélek, amiről akkor is fantáziálok, ha semmilyen érdekem nem fűződik hozzá?

Ez pedig nem más, mint az utazás.

 

A következő kérdés, amit feltettem magamnak:

És mi az, amiben igazán jó vagyok?

Ez pedig az írás.

Az 1 év énmárka építés során rájöttem, hogy  leginkább az írásos posztok mennek "flow-ból", és ha belegondolok, már az iskolában is az írással, szövegezéssel kapcsolatos feladatokban remekeltem. :)

 

Így állt össze mostanra bennem a kép:

Blogot szeretnék írni, mégpedig utazós blogot.

Habár a lehetőségeim még nem teljesen adottak, még nincs kiforrva az énmárkám, még nem tartok sehol (hiszen ez az első blog bejegyzésem), mégis....valahol el kell kezdeni. Természetesen sokkal hitelesebb lenne, ha már most azt látnátok, hogy bejártam a fél világot, és az oldalamon hetente frissülő utazós tippekkel látnálak el Benneteket, mégis úgy döntöttem, belevágok a blogolásba, még mielőtt ez megvalósulna.

 

Így, ha követtek, akkor "real time" láthatjátok Ti is az utat, amit bejárok. Meg fogom Veletek osztani, hogyan kezdtem bele, kiket érdemes követni, mire érdemes felkészülni, és mik a folyamatok, amiken átmegyek a digitális nomád életforma felé vezető úton. Látni fogjátok, hogyan épül fel a stratégiám, és akár együtt ötletelhetünk a következő lépésen. 

 

Egyrészt szeretnélek Titeket inspirálni, hiszen szerintem akinek hasonló vágyai vannak, hogy bejárja a világot, online vállalkozzon, de fogalma sincs, merre és hogyan induljon, annak hasznos lehet ez a blog, mert én nem a "kész" receptet mutatom meg, (persze, remélem, lesz majd egy ilyen pont is), hanem a folyamatot, amin itt és most keresztül megyek. Minden vívódásommal, kételyemmel, kihívásommal, tapasztalásommal, ihletemmel, ötletemmel, feltételezett és remélt sikerélményemmel együtt.

 

Tartsatok hát velem! 

Ha pedig úgy gondolod, mások számára is hasznos lehet ez az oldal, akkor kérlek, oszd meg ismerőseiddel és ajánld bátran, hogy ők is kövessék az oldalam! 

 

Ígérem, nem fogtok semmiről sem lemaradni! ;)

Köszönöm, hogy elolvastad az írásom, nem sokára "találkozunk". :)

 

Addig is:

Legyen csoda szép napod! 

Üdv:

Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://ritaexplores.blog.hu/api/trackback/id/tr4917904449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rita Explores

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása